Blog Fotografie

Nieuw leven ingeblazen

Fotografie

Al zo lang ik me kan herinneren maak ik graag foto’s. Herinneringen vastleggen, heerlijk. De camera ging mee tijdens het stappen, tijdens septemberfeesten, etc. Eigenlijk zoals we nu allemaal de telefoon meenemen om selfies te kunnen maken, had ik mijn compactcamera bij de hand. Van mijn jaar in Engeland heb ik waarschijnlijk duizenden foto’s gemaakt, om over de kinderen nog maar niet te spreken. Een jaar of 10 geleden stap ik over van een gewone compact camera naar spiegelreflex. Dan is het hek van de dam. Ik maak een tijd lang foto’s van alles wat ik kan bedenken en van een ieder die me daar naar vraagt. Geen idee wat ik doe qua instellingen, maar meestal komt er best wat leuks uit. De fotografiecursus die ik altijd nog wil volgen blijft echter nog wel een tijd uit. Inmiddels volg ik wel alles wat ik vinden kan online qua webinars en bied ik zogenaamde “oefenshoots” aan om vooral gewoon beter te worden. In deze “blogreeks” neem ik je mee in mijn fotografie-avontuur dat ik ingestapt ben en nu eindelijk wel eens over de finish wil trekken.

Na jaren lang maar gewoon wat doen met die dure camera die ik in mijn bezit heb, besluit ik een paar weken geleden er toch maar weer eens wat meer tijd en energie in te steken. Ik ga op zoek naar die online fotocursus die me nu eindelijk eens gaat uitleggen wat ik moet aanpassen om het gewenste resultaat te krijgen in mijn plaatjes. Niet meer op de gok aan dat wieltje draaien, maar gericht wijzigen van sluitertijd, diafragma en/of ISO. Er staat van alles online en ik vind daadwerkelijk wat ik zoek. Buiten het bekijken van alle webinars/instructiefilmpjes is het volgens al deze bronnen verstandig om vooral veel, heel veel, te oefenen. Dus plaats ik een oproepje op Facebook om te zien of er vrienden/kennissen zijn die wel graag voor mijn camera willen staan. Hier wordt best redelijk gehoor aan gegeven.

Enige weken terug mocht ik een bellyshoot doen en vorige week stond ik bij datzelfde gezin de inmiddels geboren baby te fotograferen. Wat is dat leuk om te doen en wat raak ik daardoor weer helemaal besmet met het fotografievirus! In de privesferen is het een roerige tijd en dan is het enorm fijn om in het fotograferen wat afleiding te kunnen vinden. Om dan ook nog verbetering te zien in mijn plaatjes is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Bovendien is het geweldig om te ervaren hoe blij de modellen zijn met het eindresultaat. Newborn is overigens wel een hele gave tak van de fotografie, waar ik graag wat meer van zou doen als ik de kans krijg.

Naast deze oefenshoots heb ik natuurlijk zelf ook nog 2 kinderen die prima als model kunnen dienen. Laat het nou deze week vakantie zijn, dus moeten ze er aan geloven. Eerst zondag samen met Jeannette, collega en mede-hobby-fotografe die de hobby wat wil uitbreiden en gewoon af en toe de hort op wil om te fotograferen. Ik ben voor! Hailey dient eerst als model en Tyler volgt iets later. Wat vindt Hailey het leuk om Jeannette haar aanwijzingen op te volgen en hoe fijn is het dat ik dan ondertussen ook wat plaatjes kan schieten om te oefenen. Normaliter is het namelijk echt een gevalletje “vreemde ogen dwingen” en “naar mama luister ik vooral niet”. Er zijn heel wat mooie foto’s uit gekomen. 

Woensdag gaan we met Linda, Nore en Siem naar het Kabouterbos en de Heikamp. Hier laat Hailey zien dat ze er vandaag minder zin in heeft om opdrachten uit te voeren voor wat mooie foto’s. En ook Tyler gooit zijn kop in de wind of de kont in de krip, hoe je het ook noemen wilt. Helaas. Dan maar gewoon fotograferen terwijl ze aan het spelen zijn. In de speeltuin bij de Heikamp behaal ik dus de beste resultaten voor die dag. Deze dag heb ik echt het idee dat al die webinars en instructiefilmpjes hun vruchten af beginnen te werpen. Bewust kijk ik naar wat het licht doet, bedenk ik me wat ik wil neerzetten met deze foto en pas daarop de instellingen en mijn plek aan naar het beoogde doel. Wonder boven wonder werkt het vandaag ook zo.

Natuurlijk heb ik nog heel veel te leren en zal dat ook altijd zo blijven, omdat je je moet blijven ontwikkelen. Maar ik ben zeker blij met de vooruitgang die ik boek. Met de stappen die ik zet en de keuzes die ik maak. We gaan nog even zo door en als ik lekker ben wezen fotograferen is het mijn bedoeling hier een blog over te gaan schrijven per “opdracht”. Ik hoop dan dat jullie deze met veel plezier zullen lezen en eventueel (opbouwend) commentaar is altijd welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *