Blog Fotografie

Druk drukker drukst

Al zo lang ik me kan herinneren maak ik graag foto’s. Herinneringen vastleggen, heerlijk. De camera ging mee tijdens het stappen, tijdens septemberfeesten, etc. Eigenlijk zoals we nu allemaal de telefoon meenemen om selfies te kunnen maken, had ik mijn compactcamera bij de hand. Van mijn jaar in Engeland heb ik waarschijnlijk duizenden foto’s gemaakt, om over de kinderen nog maar niet te spreken. Een jaar of 10 geleden stap ik over van een gewone compact camera naar spiegelreflex. Dan is het hek van de dam. Ik maak een tijd lang foto’s van alles wat ik kan bedenken en van een ieder die me daar naar vraagt. Geen idee wat ik doe qua instellingen, maar meestal komt er best wat leuks uit. De fotografiecursus die ik altijd nog wil volgen blijft echter nog wel een tijd uit. Inmiddels volg ik wel alles wat ik vinden kan online qua webinars en bied ik zogenaamde “oefenshoots” aan om vooral gewoon beter te worden. In deze “blogreeks” neem ik je mee in mijn fotografie-avontuur dat ik ingestapt ben en nu eindelijk wel eens over de finish wil trekken.

Iets meer dan een maand heb ik nu de Canon 6D MarkII in mijn bezit en nog geen moment heb ik er spijt van gehad. Wat een heerlijke camera is dit zeg! En wat heb ik hem al veel mogen gebruiken! Het is net of er aangevoeld wordt dat ik wat nieuws heb, want uitgerekend nu is er van alles te fotograferen.

De dag van het kopen van de camera probeer ik hem al uit op m’n eigen dochter, zoals te lezen is in mijn laatste blog. En in de avond mag ik 3 generaties op de foto zetten. Erg leuk om te doen voor gastouder en vriendin Tamara, haar zoon Twan en oma Annie. Lekker op een prachtige avond op het Hambroek rond banjeren, waar Twan zich uiteindelijk als een heus model liet fotograferen.

De dag erop hebben we verjaardag van mijn broertje, waar ik hem dan ook maar mee naartoe neem. Het weekend erop is het Karel Stegeman Toernooi in Ruurlo, waar ik een lens voor gehuurd heb bij BudgetCam om de voetballers er eens wat professioneler op te kunnen zetten. Maar eerst is er zaterdagochtend nog een kijkmoment tijdens de zwemlessen van Hailey en had ik nog beloofd wat plaatjes te schieten voor de site en social media voor het zwembad. Van de opening op zaterdagmiddag tot en met de finale op 2e Pinksterdag ben ik vervolgens heerlijk in de weer met de camera en de lens. Wat een verschil met die 7D zeg! Natuurlijk lopen er op het voetbalveld ook een aantal professionele fotografen rond met een nog mooiere lens, maar baas-boven-baas houd je toch, niet waar? Per dag schoot ik zo’n 1500 plaatjes! Heerlijke oefening dus, maar het duurt wel even voor je dat dan allemaal hebt uitgezocht, bewerkt en het online staat. As we speak heb ik dat dan ook nog niet af. Mede doordat er tussendoor nog allerlei andere fotomomenten tussen kwamen. Uiteindelijk komt dat natuurlijk best goed, maar de “kleinere projecten” krijgen dan voorrang op de bewerking, omdat die daadwerkelijk afgeleverd moeten worden bij een “opdrachtgever”.

Na het Karel Stegemantoernooi komt er nog een baby op bezoek voor een shoot. Deze kleine dame heeft er echter alles behalve zin in, dus dat moeten we op een ander moment nog maar eens over gaan doen. Ter compensatie voor mezelf fotografeer ik mijn eigen kinderen nog even tijdens het buitenspelen in de achtertuin. Ook leuk. De dag erop gaan de kinderen en ik pannenkoeken eten bij een vriendinnetje van Hailey, een vriendinnetje van mezelf en een vriendje van Tyler. Leuk hoe dat allemaal zo klikt bij elkaar, maar ook hoe daar dus wederom de mogelijkheid is om mijn camera te testen. Zo moest er voor Nore nog een uitnodiging komen voor haar glitterfeestje en had ik ooit ergens al eens een “glittershoot” voorbij zien komen. Glitters op de handen en blazen maar terwijl je naar de camera kijkt. Het blijkt nog best moeilijk. Hiernaast het resultaat wat dan wel weer supergaaf is op de uitnodiging voor het feestje.

Dan is er op 15 juni nog een verjaardagsfeestje van een vriendinnetje van Hailey, waarvoor ik gevraagd ben langs te komen met mijn camera. Oudhollandse spelletjes, schminken, cake versieren. Helemaal prima en leuk om vast te mogen leggen. Enthousiaste reacties van de ouders van de jarige kinderen en van de kinderen die op het feestje aanwezig waren. Top!

Vervolgens is er op 19 juni een sponsorloop bij Hailey op school. Er was een oproepje geweest voor hulpouders. Er werd onder andere een fotograaf gezocht. Dat laat ik me natuurlijk geen 2e keer zeggen, zeker niet op een vrije dag. Bloedheet is het die 19e juni. Het deert de kinderen niets. Wat een gezellige ochtend! Hier kan ik echter ivm de AVG geen plaatje van plaatsen. De school heeft de foto’s ontvangen de klas van Hailey heeft de foto’s ontvangen zoals we dat altijd regelen onderling. Wel een van de leukste dingen om te fotograferen trouwens, activiteiten op school. Het fanatisme en plezier spat er vanaf bij bijna alle leerlingen. Hoe leuk is het dan om als ouders dat soort kiekjes van je kind te ontvangen?!

De zaterdag daar weer op reis ik af naar Groningen. Hier mag ik een supertoffe maternityshoot doen met Marije. Haar “ken” ik via EF Bournemouth en toen ik een berichtje plaatste over mijn oefenshoots hield zij zich graag aanbevolen. Hoe leuk is het dan als het er ook daadwerkelijk van komt en ik met mijn camera en toebehoren uiteindelijk deze prachtige krachtige zwangere dame mag vastleggen op de gevoelige plaat? Ik heb er echt van genoten, van deze middag.

28 juni mag Hailey haar klas de maandsluiting opvoeren. De andere ouders van de klas weten inmiddels dat ze de foto’s van me krijgen, dus worden de overige camera’s/telefoons na de eerste paar plaatjes vaak al weggelegd. Grappig om te zien. Ik doe mijn ding en voorzie inderdaad de andere ouders en de juf (en zo dus de school) van de foto’s en filmpjes die ik gemaakt heb. Ook hierbij zijn de reacties weer positief. Dat maakt het leuk.

3 juli heeft Tyler zijn (voorlopig) laatste muziekles van Fleur Taken (Muziwijs) in een tipi! Natuurlijk kan ik dan, ondanks dat ik nog niet helemaal fit ben na 2 dagen overgeven, de camera niet thuis laten. Tyler geeft dit keer zelfs verschillende keren aan dat hij wil dat ik een foto van hem of van hem en mij samen maak. Dat gebeurt niet vaak, dus ik maak er maar even dankbaar gebruik van. Ook van het dusdanig kantelbare scherm op deze camera dat maakt dat ik gewoon selfies kan maken met een spiegelreflex camera! Wie weet kan ik in het najaar de camera nog een keer meenemen naar een gewone les en daar wat mooie foto’s maken. Tyler straalt op die foto’s meestal wel enorm veel plezier uit en dat is toch het mooiste om vast te leggen, zeker van je eigen kinderen.

Donderdag 4 juli is het zwembad de Meene in Ruurlo een rustpunt voor de wandelaars van de Barchemse Vierdaagse. Als vrijwilliger van de zwembadstichting was mij gevraagd hier een kleine sfeerimpressie van te creëren. Tyler moest mee. Hij leende zich gelukkig goed voor wat foto’s van de nieuwe speeltoestellen, waar ik ook nog wat materiaal voor zou aanleveren. Foto’s maken van de rustende wandelaars is wat lastiger, kan ik je zeggen, met een in de buurt van water rondhobbelende peuter zonder zwemdiploma. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt om aan te leveren waar vraag naar was.

Zaterdag 6 juli is er eerst weer een kijkles bij Hailey d’r zwemlessen. Na de zomerstop mogen er tijdens deze kijklessen echter geen foto’s meer gemaakt worden ivm de privacy van de andere kinderen en zwemonderwijzers. Gelukkig hebben we deze beelden dus nog 😉 Tot aan het diplomazwemmen zijn dit dus de laatste in die categorie.

In de middag is dan ein-de-lijk (in Hailey’s woorden) het glitterfeestje van Nore. Ook zo’n geweldig iets om vast te mogen leggen. Er worden cadeautjes uitgepakt, gedanst, opgemaakt, glitters geblazen, nog meer gedanst en patat gegeten. De kinderen hebben de middag van hun leven en stiekem geniet ik misschien nog wel het meest, omdat ik mag doen wat ik het leukst vind én ik mijn dochter met volle teugen zie genieten. Dubbel feest dus. De glitters vinden we allemaal waarschijnlijk over een jaar nog overal terug, maar dat mag de pret niet drukken! Alles voor de mooiste plaatjes, niet waar?

En als laatste, tot aan nu, stond ik afgelopen zondag bij de trampolinespringers van de RGV weer een hele andere tak van sport te fotograferen. De vereniging was wel op zoek naar wat nieuwe plaatjes voor op de site en de zwembadstichting wilde graag wat sportende mensen op de gevoelige plaat om te gebruiken voor de site van de sporthal. 2 vliegen in 1 klap dus. Wel lastig om dit goed in beeld te krijgen. Ten eerste omdat je al bijna duizelig wordt alleen door te kijken naar al die salto’s en anders genaamde sprongen, laat staan dat je er dan door je lens naar kijkt. En ten tweede omdat het moeilijk is om precies op het goede moment af te drukken. Vele foto’s zijn zo de digitale prullenbak in gegaan, omdat ik slechts een stel voeten kon zien bijvoorbeeld.

Veel fotograferen betekent ook veel bewerken. En veel bewerken betekent veel tijd investeren. Nu is het echter ook het eind van het schooljaar, met alle afrondende “verplichtingen” van dien en ben ik tussendoor nog 2 dagen flink ziek geweest. Er is dus een kleine achterstand in het bewerkingsproces. Tussendoor bewerk ik steeds een aantal foto’s en dan is het alweer tijd voor een volgend onderdeel op de agenda. Geen probleem, maar van de “clienten” vraagt het net even iets meer geduld. Bijna vakantie zullen we maar zeggen. Dan is er iets meer tijd en lopen we de achterstand wel weer in mag ik hopen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *