Blog Fotografie

70-200mm f/2.8

Dan heb je een nieuwe camera (Canon 6D Mark II) en een leuke lens (Canon 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM), maaaaaaaarrrrrr staat er een bruiloft op het programma volgend jaar ennnnn wil je daar graag met een 70-200mm f/2.8 kunnen verschijnen. 

Euhm, die bruiloft mag ik fotograferen, ik ben niet de bruid. Laten we dat gelijk even de wereld uit helpen nog voor het de wereld in gaat. 😉 Deze mooie dag staat op het programma om te fotograferen. Hartstikke leuk en spannend natuurlijk en het zou uiteraard prima kunnen met bovengenoemde lens. Echter houd je als fotograaf, ook als hobbyfotograaf, altijd wensen qua goede lenzen voor op je camera. Sander van Tuijl vertelde mij al eens dat je beter in “goed glas” kon investeren dan in een duurdere camera body. Nou dat investeren in een duurdere camera body heb ik al gedaan, maar dat was omdat ik van crop sensor naar full frame wilde. 1 goed stuk glas heb ik er dus al bij en de “nifty fifty” had ik al bij mijn vorige camera, evenals een 35mm.

Zo huurde ik voor het Karel Stegemantoernooi dit jaar een Canon 100-400mm. Een lens waar ik echt van genoten heb om mee te schieten dat weekend, maar die ik voor die ene keer in het jaar echt niet ga aanschaffen. Het is voor de buitensport een prima lens en ook de toeschouwers krijg je er leuk op, maar voor de portretfotografie vind ik hem niet heel erg handig. Bovendien is het geen hele lichtsterke lens (4.5 bij 100mm tot 5.6 bij 400mm als ik me niet vergis). Daar kom ik bij die bruiloft niet mee weg zonder meer ruis te creëren dan nodig is en ik acceptabel vind door een hoge ISO.

Op Cole’s Classroom en YouTube wordt veel gesproken over hoe de 70-200mm f/2.8 eigenlijk niet mag ontbreken aan je lens collectie. Het maakt niet uit welke tak van de fotografie je beoefent, de 70-200 is blijkbaar overal goed voor. Ik heb de resultaten van de 24-105mm naast die van de 70-200mm gezien en dan wordt wel duidelijk waarom de 70-200mm f/2.8 wel een must-have is voor portretten, sport (vooral indoor), etc. Kortom: hebben hebben hebben!!!

En dan komt de “maar”, de hele grote “MAAR”: de prijs! De (oudst verkrijgbare) Canon variant USM zonder beeldstabilisator is tweedehands nog €750, nieuw zo’n €1200! Gaan we praten over de laatst uitgebrachte Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM III, dan hebben we het over €2248! Whaaaaaaaaaaat?! Dat gaat wel een beetje heel ver voor de hobbyfotograaf die dit stukje zit te schrijven. Geen optie dus. De tegenhanger van deze laatste lens is de Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports voor €1399 (nieuw bij CameraNu.nl). En je hebt de Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 die nieuw €1349 kost. Nog steeds wel een heel bedrag natuurlijk, maar het klinkt al stukken beter. En in de vergelijkingen op YouTube doen deze 2 lenzen het ook goed, zeker in de prijs/kwaliteit verhouding.

Zo was ik dus gisteren tussen de bedrijven door het een en ander aan het Googlen, zoals ik dat doe voor ik een aanschaf doe voor deze veel te dure hobby, en viel ik weer eens van het een in het ander.  Waar ik eerst dacht dat het dan dus sparen zou gaan worden voor de Sigma of de Tamron (en dan te hopen dat deze begin volgend jaar 2e hands aangeboden zouden gaan worden), kwam ik weer nieuwe filmpjes tegen. Deze vloggers hadden het over de beeldstabilisatie, of deze al dan niet nodig zou zijn. Of je jezelf de €600 van de beeldstabilisatie zou kunnen besparen of dat het echt wel een heel verschil maakte. Natuurlijk sprak het ene filmpje het andere tegen, zoals dat zo vaak het geval is als je maar genoeg filmpjes bekijkt. 😉

€750 euro voor een lens die nieuw €1200 kost is een heel acceptabel bedrag. Zeker als er garantie op zit en de verkopende keten deze helemaal heeft nagekeken. Maar die beeldstabilisatie, ga je die missen of kun je ook zonder? Ik heb het nog niet helder en het nadeel is dat je dit dus ook niet kunt uitproberen door een lens zonder beeldstabilisatie te huren, omdat deze bij BudgetCam niet meer in het assortiment zitten. De nieuwste Canon 70-200mm f/2.8 uitgerust MET beeldstabilisatie huur je daar al voor 33 euro per dag (minder wanneer je voor meer dagen gaat), dus ja, geef ze eens ongelijk om die oude er uit te gooien… Wel ben ik natuurlijk nieuwsgierig waar die oudere varianten naartoe gaan wanneer BudgetCam ze niet meer verhuurt. 😉

We dubben nog even verder (het geld om er eentje aan te schaffen is er toch nog niet) en blijven filmpjes bekijken. Tussendoor een keer een dagje wat huren om het gewoon uit te proberen denk ik maar en dan gaan we zien wat het wordt. Mocht er nou iemand zijn die dit leest en een Canon 70-200mm f/2.8 (zonder beeldstabilisatie) in zijn/haar bezit hebben… Als ik hem eens een dagje mag lenen om het uit te proberen… dan houd ik me aanbevolen! En voor wie er verstand van heeft en een duit in het zakje wil doen om me een beetje verder op weg te helpen: laat gerust een reactie achter! Ik lees ze graag!

2 Reacties

 1. Stefan zegt:

  Beetje late reactie omdat het bericht uit 2019 is, maarrrrrrr.
  Ik heb vorige week een nieuwe camera gekocht. een Canon 6D met een Canon 70-200 f2.8 L ultrasonic.
  Ik ben nog even aan het vogelen als ik vanaf 125 tot 200mm op f2.8 een portret wilt schieten hoe ik die ogen zo verdomd scherp erop krijg.

  Maar op 4 of 5.6 maakt hij echt GEWELDIGE foto’s

  1. Gerdi Oonk zegt:

   Hoi Stefan,

   Deze reactie is echt puur uit ervaring en uit online cursussen, maar ik heb gemerkt dat ik soms de sluitertijd iets sneller moest zetten bij verder inzoomen. Dit omdat het niet zozeer door het diafragma kwam dat de foto’s niet altijd even scherp waren, maar dat het bewegingsonscherpte was. Ik fotografeer vrijwel nooit onder 1/250 en als ik op 200mm fotografeer, dan wil ik de sluitertijd nog wel eens sneller zetten dan dat. Geen idee of je dit al geprobeerd hebt op f2.8, maar zo niet dan is dat een poging waard.
   En verder maakt het focuspunt ook een enorm verschil. Bij portretten focus ik altijd op het dichtstbijzijnde oog. Dit luistert bij f2.8 best nauw.

   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *