Blog Fotografie

Herinneringen maken

Een week geleden zit ik bij mijn ouders op de bank als mijn broertje me vertelt over een zaalvoetbalwedstrijd die ze gaan spelen ter ere van hun oud-coach. Hij is ziek en de jongens hebben zich bedacht hem en zijn familie een leuke avond te bezorgen. Wat een goed idee van deze mannen! Aangezien ik in de jaren dat Frank aan de zaalvoetbalcompetitie mee deed nogal wat foto’s heb gemaakt, bied ik op dat moment aan om ook deze avond vast te komen leggen. De rest van de organisatie is het er mee eens, dus blok ik deze avond mijn agenda.

Het Achterhoek Nieuws plaatst het volgende item: https://www.achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl/nieuws/algemeen/300850/renie-zaalvoetbalafdeling-uit-gouden-periode-vv-ruurlo-

Zaterdagavond 18.20 loop ik de sporthal in Ruurlo in. Op dat moment hebben zich al best een aantal mensen verzameld en wordt er onder andere door de kleinzoon van de hoofdpersoon al druk gevoetbald. De appel valt niet ver van de boom bij deze generaties Schouten. Het levert al een paar prachtige plaatjes op. De opmerking is bij mijn binnenkomst: ,,Ah, ga je als vanouds foto’s maken?” Het belooft een bijzondere avond te worden.

Even hierna word ik geroepen om even een paar foto’s te maken in de kleedkamer. Koen (een van de andere initiatiefnemers) heeft de shirts opgehangen in de kleedkamer. Gele shirts met een zwarte zes en zwarte shirts met een gele zes. ,,Zes, gewoon zes” is de uitleg van mijn broertje, als ik hem vraag waarom iedereen met dit rugnummer zal spelen. Okay, helder 😉

Wanneer Hans in de sporthal arriveert worden er verschillende handen geschud en begroet hij bijna alle aanwezigen even persoonlijk. Het is duidelijk dat hij geniet van al die bekenden die speciaal voor hem naar de sporthal zijn gekomen. Voor alle gezichten straks rood zijn van de inspanning moet er een groepsfoto gemaakt worden, waarna iedereen verder gaat met de warming-up.

Even een kort praatje, waarin Leon Hoijtink de oud-coach namens alle andere aanwezige voetballers een kleinigheidje aanbiedt. Hier is het al lastig om het droog te houden. Dit is overigens pas echt onbegonnen werk wanneer zoon Wouter hem een shirt aanbiedt met een foto van hen tweeën en de tekst “Maatjes voor het leven!” Not a dry eye in the house, zouden de Engelsen zeggen. Hans zelf richt ook nog een paar woorden tot de aanwezigen en besluit met “Laten we dan nu maar eens een balletje gaan trappen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Voetballen met die handel. Het is een mooie vriendschappelijke pot, waarvan ik me af vraag of de score überhaupt is bijgehouden. Het is bijzaak, er wordt gespeeld voor de lol en voor de coach.

En deze coach? Die kijkt naar de wedstrijd, wisselt regelmatig van tribune en maakt heel sociaal overal een praatje. Hij hoeft vandaag tenslotte niet echt te coachen, maar mag gewoon lekker doen waar hij zin in heeft, terwijl de mannen op het veld laten zien wat ze in de jaren dat ze in zijn team voetbalden hebben geleerd.

Wanneer het eindsignaal klinkt bedanken alle spelers elkaar voor deze memorabele wedstrijd. De een bleek nog iets fitter te zijn al die jaren later dan de ander, dus het ene hoofd is wat roder dan het andere en het ene shirt wat natter dan het volgende. Maar evenals die score waar volgens mij niemand weet van heeft, boeit ook dit niet. Traditiegetrouw wordt het publiek voor de aanwezigheid bedankt. De spelers zetten koers richting de kleedkamer, waar nog even een biertje wordt gedronken onder de douche(?!) en Hans seint iedereen richting de kantine voor datzelfde tafereel, maar dan zonder water. 😉

Na afloop spreek ik Hans zelf nog even kort. Zijn woorden: ,,Avonden als deze geven me een heleboel energie en ik vond het geweldig.” Nou mannen… Ik zou denken: ,,Missie geslaagd!” En ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben de eer te hebben gehad om deze bijzondere avond vast te mogen leggen. Er zijn een heleboel mooie herinneringen gemaakt deze avond en met een beetje geluk helpen mijn plaatjes erbij ze levendig te houden in de toekomst.

Rest mij eigenlijk alleen nog Hans en zijn familie en vrienden heel veel sterkte en nog zoveel mogelijk herinneringen toe te wensen de komende periode. Hans het ga je goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *