Blog Fotografie

Straatfotografie en handbal

Het was een fotografieweekend 19 en 20 maart. Zaterdag ging ik met 2 andere leden van Fotoclub Berkelland naar Enschede voor wat straatfotografie en zondag speelden de handbalheren van Blauw-Wit een wedstrijd in Ruurlo. Kortom: lekker de nieuwe camera weer op nieuwe gebieden uitproberen. Heerlijk om te doen.

Het was heerlijk weer, afgelopen zaterdag, dus dat betekende drukte in de stad en lensflair op mijn foto’s. :S Note to self: schaf een zonnekap aan voor de 50mm RF! Een van de foto’s die ik supertof vond, had over de helft van de foto een grote waas, waardoor deze eigenlijk voor mij onbruikbaar werd. Jeannette bewerkte deze later, op haar telefoon notabene, zo dat er weinig tot niets meer van te zien was. Another note to self: volg een cursus Lightroom!

Er is binnenkort een lezing van een straatfotograaf bij de fotoclub. Hiervoor mogen we 3 foto’s inleveren. Zodoende gingen we met zijn drie├źn op pad om wat plaatjes te schieten. Niet echt een idee wat we aan het doen waren en hoe het aan te pakken, maar gewoon kijken wat het zou worden. Het voelde allemaal wat ongemakkelijk, alsof je mensen in hun privacy aantast of zo, maar er reageerde eigenlijk niemand vervelend. Misschien zijn ze het wel gewend in Enschede dat er mensen met een camera rondlopen en plaatjes schieten.

Na het bewerken was daar de uitdaging van het uitzoeken van die slechts 3 foto’s, maar ook de keuze voor zwart-wit of kleur. Even loslaten van de daadwerkelijke keuze en op een later moment opnieuw gaan kijken, leverde eigenlijk alleen maar meer twijfel op, omdat ik me op dat moment dus bedacht ook wel een tussenweg te kunnen vinden wat dat kleur of zwart-wit probleem betrof. Over het jezelf moeilijk maken gesproken. Ik gebruik hier nog niet de foto’s die ik heb ingeleverd, omdat ik nog niet teveel wil verklappen. Daarover dus later meer.

Ongeacht de moeilijke keuze en het idee dat ik niet zo goed wist waar ik mee bezig was in de stad, was het wel een gezellige middag, die best voor herhaling vatbaar zou zijn. Gelijkgestemden in die fotoclub, dus ik ga er eigenlijk een beetje vanuit dat dit ook wel goed gaat komen.

Dan zondag: een snelle sport in een heel slecht verlichte sporthal. Uitdaging op uitdaging, maar een grote meevaller, net als bij de volleybal van vorige week. Daar had ik geleerd een sluitertijd van minimaal 1/1000 te gebruiken, maar dat betekende wel een diafragma van f2.8 en een hoge ISO van maarliefst 6400. Afwachten of dat niet teveel ruis zou veroorzaken, maar dat viel dus reuze mee. Misschien zou ie best nog hoger kunnen. Geen idee. Dat durf ik nog niet zo goed aan, maar dat is iets voor een volgende keer wellicht.

In ’t Timpke is het licht beter dan in ’t Rikkenhage (de muren en het plafond zijn niet zo donker) en kon de ISO dus iets lager blijven, wat ook al kon door de lagere sluitertijd. Die lagere sluitertijd veroorzaakte echter wel wat bewegingsonscherpte die ik niet wilde. Vandaar de gok met een wat hogere ISO en een zo laag mogelijk f-getal. Het gros van de foto’s moet ik nog bewerken van deze wedstrijd, maar voor wat ik nu al gedaan heb, is de meeste bewegingsonscherpte niet meer aanwezig. Van de ruis door de hoge ISO zie ik op mijn iMac wel veel meer dan me lief is, maar is na het exporteren naar JPG (bijna) niets meer te zien. Bijzonder blijft dat.

Wat ik me wel heb bedacht is dat ik een volgende keer de 50mm ga uitproberen voor een handbal/volleybal wedstrijd. Dat is een f1.8 lens, waardoor ik dus nog meer licht op de sensor kan krijgen. Zoomen is dan echter geen optie, dus dan is het maar weer bekijken of dat gaat bevallen. We’ll see. Blijven proberen jezelf uit te dagen is het motto en op het werk zeggen de kinderen: ,,Van proberen kan je leren.” Ze hebben gelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *