Blog Fotografie

,,Moet dat echt mama?!”

Het is wat, als je moeder bij de fotoclub is en jij af en toe eens nodig bent om een opdracht uit te voeren… Zeker als je 8 bent en, hoewel je echt wel fotogeniek bent, de camera in je gezicht wat ongemakkelijk vindt. Dat wil zeggen: als je moeder je op de foto wil zetten. Als een ander die camera vast heeft kan er van alles.

De opdracht voor deze maand is “humor”. Dit blijkt best een lastige opdracht. Humor is natuurlijk heel persoonlijk en ook nog eens best lastig uit te beelden in een foto, zo blijkt. Een leuke foto is niet noodzakelijk humor. Een humoristische foto is niet automatisch leuk om in te leveren. En wanneer je een idee hebt wil dat niet gelijk zeggen dat je het ook uitgevoerd krijgt.

Zo ging ik op 19 oktober al met mijn zoon en een bus Pringles op pad. Het idee was om het te laten lijken of hij uit die Pringles bus kwam. ,,Doe ik even,” dacht ik. Nou, niet dus. Waarschijnlijk moet je photostacking gebruiken in Lightroom/Photoshop, want ik kreeg niet én mijn zoon én de Pringles bus scherp, ook niet op f22! Tyler had het op een gegeven moment wel gehad, wat ik wel begreep, want ik deelde zijn gevoel. Dan maar even een paar gewone plaatjes terwijl hij aan het spelen was, want die foto’s zijn ook heel belangrijk.

Vanmorgen was het de beurt aan dochter Hailey, om me even te helpen. Ik had een ander idee dat gewoon thuis op haar eigen slaapkamer kon en niet zoveel tijd zou moeten kosten. ,,Moet dat echt mama?” -,,Ja, het moet echt even, want ik moet de foto eind deze week inleveren en het idee dat ik met je broer had pakte niet zo best uit.” Nou, vooruit dan maar. Echt van harte ging het niet.

Ik kan nog niet laten zien wat het geworden is, want ik moet de keuze nog maken voor welke ik in ga leveren en ik wil nog niets verklappen. Maar het leverde ook deze 2 toffe foto’s op en de andere plaatjes leverden in ieder geval een leuke reactie op van de vader van de kinderen, die ik de foto’s wel alvast heb doorgestuurd. (Dat doen we namelijk altijd: foto’s aan elkaar doorsturen, zodat we weten wat de kinderen meemaken als ze niet bij jou maar de andere ouder zijn – aanrader voor alle gescheiden ouders!)

Nog even wat anders

En dan nog even wat anders… Ik heb altijd wensen voor mijn lenzenverzameling, zo ook nu weer. Vaak blijft het bij wensen en dromen en vooral heel veel sparen. Omdat de fotografie een hobby is en moet blijven zolang ik de hoofdprijs in de loterij niet win, zet ik de kleine bijdragen die ik er voor krijg altijd apart. Dat geld dat steek ik dan (aangevuld met dingen als een eindejaarsuitkering of vakantiegeld) uiteindelijk weer in de hobby door een nieuwe lens/camera/strap/oid te kopen. Op dit moment ben ik aan het sparen voor een nieuwe lens. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. Ik heb een bedrag in gedachten dat ik maximaal wil uitgeven en dat zit langzaamaan wel in de pen, dat ik daar aan kom… dus speuren speuren speuren. 🙂

Mijn oog was in eerste instantie gevallen op een Sigma Art 20mm f1.4 of de 24mm variant hiervan. Wat ik altijd doe in de aanloop naar een grote aankoop, is YouTube afspeuren naar filmpjes over wat er zoal op de markt is en wat ik dan wil. Als ik al een heel aantal filmpjes heb gekeken, blijkt dat dat wat Kamera Express in het assortiment heeft, de oudere varianten zijn en dat de nieuwe edities er nog niet zijn voor mijn camera. Dat is balen, maar goed dat ik daar achter kom voordat ik in de winkel sta. Verder kijken dan maar.

En dan kom ik een filmpje tegen waarin de fotografe zegt dat je het beste een 24-105 kunt gaan gebruiken tijdens je fotoshoots en dan naderhand in de informatie van de foto’s kunt bekijken op welk aantal mm’s je de meeste foto’s maakt. Op die manier kun je zien welke lens het beste bij je zou passen als je een prime (vast brandpunt) lens wilt aanschaffen. Laat ik nou wel een 24-105 hebben liggen, die ik eigenlijk bijna nooit gebruik, omdat het een wisselend diafragma heeft. Maar goed.. ze zei het en het klonk logisch, dus zit sinds gisteravond die lens op mijn camera. Hoe verder ik inzoom, hoe kleiner het diafragma tot f5.6 wordt. Dus stel ik mijn diafragma in op f5.6 (bij uitzoomen gaat dit getal namelijk niet mee naar beneden) en is dat de lens die ik voorlopig gebruik.

Vanmorgen maakte ik de foto’s van Hailey dus ook met de Canon EF 24-105mm 1:3.5-5.6 IS STM. Wel even wennen aan de zoommogelijkheid, want de laatste tijd fotografeer ik eigenlijk voornamelijk met prime lenzen zoals de 35mm, de 50mm en de 85mm. Dit is toch wel een andere manier van fotograferen. Meeslepen dat ding dan maar weer en vooral veel doen. Dan zal het mij benieuwen waar ik op uit kom. Misschien wordt het wel een 24-105 van Sigma met een vast diafragma van f4. De enige reden waarom ik deze lens namelijk weinig gebruik is het wisselende diafragma. 😉 We gaan het zien en ik houd jullie op de hoogte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *